top of page

Je to kuchár , alebo lekár?

Je to lekáreň, alebo reštaurácia?
 

Ryba, mäso, zelenina, jarná cibuľka a pór.

Lahodné pokrmy vypudia tabletky a pilulky, výživné pokrmy sú prostriedkom proti všetkému trápeniu.

Niečo o rybách

  • Osahujú veľké množstvo živín, ktoré väčšina ľudí neprijíma v dostatočnom množstve

  • Môžu znížiť riziko vzniku srdcových ochorení a mozgovej mŕtvice

  • Môžu zvyšovať množstvo šedej hmoty v mozgu a chrániť ho tak pred vekom podmienenou atrofiou

  • Môžu slúžiť ako prevencia a liečba depresie a vďaka ich konzumácii sa budete cítiť šťastnejší

  • Ryby sú jediným kvalitným potravinovým zdrojom vitamínu D

  • Konzumácia rýb je spájaná so znížením rizika vzniku autoimunitných ochorení, vrátane diabetu prvého typu

  • Môžu byť dobrou prevenciou astmy u detí

  • Môžu v starobe chrániť váš zrak

  • Môžu zlepšiť kvalitu spánku

  • Ryby sú chutné a ľahko sa pripravujú

hoviadko so zeleninou.jpg

Prečo je hovädzie mäso zdravé

Jedným z biologicky najhodnotnejších druhov masa je mäso hovädzie. Kvalita hovädzieho masa závisí od rôznych faktorov, sú to napríklad pohlavie, vek alebo napríklad aj spôsob kŕmenia alebo ustajnenia zvierat. Horské a podhorské regióny, v ktorých je chovaná väčšina stád mäsového hovädzieho dobytka, sú bohaté na trvalé trávne porasty. Pastvou získava hovädzie mäso sýtu červenú farbu a vysoký obsah špecificky aktívnych biologických látok obsiahnutých v bylinách horských pasienkov. Pri pastevnom chove sa v tuku ukladajú prirodzené farbivá.

Dobytok, ktorý jedol trávu, má mäso s úplne iným obsahom živín a tukov ako dobytok, ktorý jedol obilie alebo kukuricu. Trávou kŕmený hovädzí dobytok a mäso z neho má veľké prínosy na zdravie srdca, ostatné druhy hovädzieho mäsa tento prínos nemajú. Mäso z dobytka chovaného na pastvinách má preukázateľne oveľa menej tuku, vyššie množstvo prospešných omega-3 mastných kyselín. Kvalitné hovädzie mäso nezvýši hladinu cholesterolu a rovnako LDL cholesterolu.

Hovädzie mäso obsahuje vysoký obsah bielkovín. Je tiež veľmi dobrým zdrojom vitamínu B12 a B6, ktoré potrebuje telo na premenu potenciálnych nebezpečných chemických homocysteínov na neškodné molekuly. Strava bohatá na vitamín B12 pôsobí ako prevencia proti vzniku rakoviny hrubého čreva.

Hovädzie mäso obsahuje aj veľké množstvo minerálov. Najviac je tu zastúpený selén a zinok. Zinok je veľmi dôležitý pre regeneráciu cievnych stien. Okrem toho sa podieľa na správnom fungovaní imunitného systému a pomáha aj pri hojení rán. Nevyhnutným nutričným faktorom pre človeka je selén. Jeho nedostatok vo výžive ľudí je uvádzaný ako jedna z príčin kardiovaskulárnych, kardiomyopatických a vírusových ochorení, predpokladá sa aj vplyv na výskyt svalových dystrofií a ďalších ochorení. Selénu sa pripisuje taktiež detoxikačný účinok na kadmium, olovo a ortuť. Príliš vysoká koncentrácia však môže vyvolať intoxikáciu. Svalovina hovädzieho dobytka obsahuje 23 mikrogramov selénu v 100 gramoch, hovädzia pečeň 69 mikrogramov a obličky až 145 mikrogramov. A práve kvôli tomu je hovädzie mäso ideálnym zdrojom selénu v ľudskej výžive. Hovädzie mäso obsahuje aj fosfor a železo. Fosfor je nevyhnutý pre udržanie zdravého chrupu a kostí. Železo zase napomáha prenosu kyslíku v krvi do všetkých buniek a svalov a chráni aj pred neprimeranou únavou.
Hovädzie mäso je bohaté na polynenasýtené tuky, takzvanú konjugovanú kyselinu linolovú. Americké štúdie vykonávané na myšiach a potkanoch ešte v roku 1996 ukázali, že táto kyselina spomaľuje a zabraňuje vzniku rakoviny kože, prsníkov, žalúdka, a to vo všetkých troch fázach vývoja nádoru. Táto kyselina môže pomôcť zabrániť aj vzniku cukrovky. Kyselina linolová sa však tiež nachádza iba v kvalitnom trávou kŕmenom mäse.

bottom of page